ПОВЕЋАНА БЕЗБЕДНОСТ НА САОБРАЋАЈНИМ ЧВОРИШТИМА ПАЛИЛУЛЕ
3.05.2012
Поводом активности постављања нове саобраћајне сигнализације на локацијaма у општини Палилула где је угрожена безбедност пешака, посебно ученика и студената, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић и председник Скупштине Градске општине Палилула, Милан Ђурђевић, са сарадницима, у присуству председника Скупштине Града Ниша, проф.др Милета Илића и шефа Железничког чвора Ниш,  Дејана Ђокића, обишли су локацију на пружном прелазу код Старог гробља (стара Дистрибуција) раскрсница улица «Војводе Гојка» и «Првог Српског устанка», где су грађевински радови завршени.

По речима председника Игора Новаковића, Градска општина Палилула је у својој Стратегији развоја дала посебан приоритет активностима на побољшању квалитета живота становника у насељима. На кључним ракрсницама у општини отпочели смо са реализацијом постављања семафорске сигнализације. Регулацијом пешачког прелаза у улици Душана Поповића сада смо успоставлили једну саобраћајну безбедоносну линију. Сагледавање стања на терену,каже председник Новаковић, решавање проблема и сусрет са грађанима је постала пракса у раду руководства ове организације локалне самоуправе Града Ниша. Иницијативу за постављање оваг семефора дали су сами грађани- рекао је проф.др Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша. Мени су се обртили у оквиру акције „хало председниче“. Ја сам инсистарао да се овај пробле реши у најкраћем року- нагласио је Илић. Све надлежне службе су радиле више месеци по овом предмету. Ово је доказ да ова градска власт, прихвата иницијативе наших суграђана и успешно решава њихове захтеве. Данас смо решили велики проблем–рекао је у сусрету са новинарима Дејан Ђокић, шеф Железничког чвора Ниш. Функционални конфлик железнице града су управо ови пружни прелази, поготову на територији градских општина Палилула и Медијана. Повећањем степена безбедности како железничког, друмског и пешачког саобраћаја, сада у функцији синхронизоване семафоизације и железничког аутоматског сигнала, степен безбедности пешака и одвијање саобраћаја је стављен на виши ниво. Данас је радила комисија Института „Кирил Савић„ у Београду и Железнице Србије. Они су управо пустили овај прелаз, који је у режиму пробног рада-нагласио је Ђокић.

Иначе израда техничке домументације за ову раскрсницу трајала је више месеци. Разлог је решавање сложаног задатка остваривања јединственог саобраћајног система организовања саобраћаја, где се са железничком пругом укршта више саобраћајница.